2014. szeptember 18., csütörtök

Csak vizualizálj, és gátak omlanak le!

Na, ez lehet hogy egyeseknek elvont lesz egy picit, de bevállaljuk! Elképzelted már magad, ahogy kinyomsz egy adott súlyt? És vajon használtad is ezt a benned élő képet valamire? Lássuk, mi a vizualizálás szerepe a sportban!
 

Ne csak nézz - láss!

Vagy ez esetben inkább ne csak véletlenszerűen álmodozz, hanem legyenek célzottak ezek a képek! Talán viccesnek tűnik, vagy komolytalannak, de mára már egyre több bizonyíték van arra, hogy a vizualizációnak az élet minden területén fontos szerepe van. Amit elképzelünk, annak egészen egyszerűen nagyobb a valószínűsége, hogy meg is valósul. Persze, tenni is kell érte, varázslatról nincs szó. De minél élénkebben, minél valósághűbben képzelsz el valamit, annél jobban "elhiszi" az agyad, hogy képes vagy megtenni az adott dolgot. Biztos volt már rá példa, hogy megrekedtél egy adott súlynál. Sokaknak pl. a 100kg-os fekvenyomás egy ilyen határ.  Pedig egyáltalán nem nehezebb innen továbblépni, mint 95kg-ról (legalábbis nem annyival, mint ahogy érzed). De mindenkinek megvan a saját mumusa, ebben biztos vagyok. A súly, amin nem tudsz áttörni, vagy csak kínkeservesen. Pedig egy nagyon egyszerű dologról van szó csupán: az agyad játszik veled. 

Az áttörhetetlen rekordok nem léteznek

Vajon miért van az, hogy nem egyszer fordul elő, hogy megdönthetetlen rekordok, melyek évekig makacsul tartják magukat, mikor végre megdőlnek, akkor egyszercsak többen is megdöntik egymás után azokat? Hirtelen gyorsabbak és erősebbek lesznek az emberek?
Egy fenét! Pszichológiai gátak dőlnek le egycsapásra!
Más szavakkal: az adott teljesítmény megszűnik teljesíthetetlennek lenni. Már nem hiszik róla, hogy lehetetlen megdönteni - és meg is döntik! Banálisnak tűnik, de erről van szó. Amiről az agyad TÉNYLEG elhiszi, hogy megteheti, arra képes leszel, ha teszel is érte. Amiről nem hiszed el úgy igazán, azt soha nem fogod elérni. 
De hogy kapcsolódik ez a vizualizációhoz? Mindjárt kiderül!

Amikor 2 perc alatt erősödsz meg

Saját sztori, ami miatt gyakorlatilag ezt a cikket írom: még múlt héten bőszen vállaztam a BB Gymben. Mellről nyomás kereten volt terítéken. Szépen mentem felfelé a súlyokkal, ami külön öröm volt, mert vállproblémákból (sajnos nagyon lassan) felépülvén próbálom újra felerősíteni a vállamat. Miután 70be teljesítettem az előírt minimum 20 ismétlést, gondoltam a 80 sem lehet akadály. Felpakoltam, szusszantam egyet és kivettem - volna, ha bírom! Nem tudtam kiemelni a rudat. Pipa lettem, a sérülésem előtt ez ilyen bevezető súly volt, meg egyébként is, milyen dolog ez, ugyebár. Nekiveselkedtem, kiemeltem a rudat - ami szépen elkezdett előrevándorolni, minek köszönhetően kénytelen voltam leengedni, mielőtt eldobom előre. Jobb híján leengedtem (leejtettem) a mellkasomra, ahonnét meg nem bírtam kinyomni. Egy dolgot tehettem - leengedtem (vagy megint inkább ejtettem) a combomra, majd letettem, és megszégyenülten lepakoltam a súlyokat, hogy vissaztehessem a rudat a helyére. 
Persze, nem hagytam annyiban, hisz tudtam, hogy ez pillanatnyi zavar lehetett csupán az erőben. Másodszor is nekivelselkedtem, és... És belenyomtam 3x8-at simán....
Teljes cikket ide kattintva tekintheted meg!

"Nincs kifogás!"
Üdv: Ricsi

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése